Peta međunarodna konferencija o retorici „Dani Ive Škarića”
Postira na Braču
22. – 25. travnja 2020.

http://dis.hfiloloskod.hr/index.php/hr/

Organizatori:

Odjel za fonetiku Hrvatskoga filološkoga društva
Odsjek za engleski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Osijeku
Odsjek za fonetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

Poziv za sudjelovanje

Čast nam je pozvati vas da sudjelujete u radu Pete međunarodne konferencije o retorici „Dani Ive Škarića” i doprinesete njezinu uspjehu predstavljajući rezultate svojih istraživanja u poljima retorike, teorije argumentacije, stilistike, neformalne logike i srodnih disciplina. Konferencija u čast pokojnomu profesoru emeritusu Ivi Škariću, najznačajnijemu i najutjecajnijemu hrvatskomu stručnjaku za retoriku, postala je bienalno mjesto susreta stručnjaka u interdisciplinarnome polju retorike. Na prethodnim četirima konferencijama imali smo čast ugostiti stručnjake iz Europe i Sjeverne Amerike, a pozvani predavači bili su istaknuti autoriteti u teoriji argumentacije, vizualnoj retorici i stilistici (Leo Groarke, Igor Ž. Žagar, Frans H. van Eeemeren, Jens E. Kjeldsen, Christopher Tindale, Michael Burke, Krešimir Bagić, Petra Aczel i Nick Turnbull).

Peta konferencija održat će se od 22. do 25. travnja 2020. u Postirima na otoku Braču.
Pozvani predavači su Cornelia Ilie (Strömstad Akademija, Švedska) , Keith Lloyd (Kent State University Stark, Sjedinjene Američke Države) te Damir Horga (Filozofski fakultet Zagreb).
Glavne su teme komparativna retorika te muška i ženska retorika. Ostale teme skupa su:
 • argumentacija i pravo
 • povijest retorike
 • retorika i filozofija
 • retorika i stilistika
 • retorika u medijima
 • retorika političkog diskursa
 • retorika religijskog diskursa
 • retorika znanosti
 • retorika u obrazovanju
 • teorija argumentacije
 • vizualna retorika

 

Sažetak izlaganja treba imati najmanje 300 do najviše 350 riječi. Sažetak treba sadržavati sljedeće: 

Ime(na) autora 

Ustanova/e autora

E-adresa/e 
Naslov izlaganja
Sažetak (300-350 riječi, bez referencija)
Ključne riječi  (do 4)
Referencije (Moguće je navesti maksimalno četiri referencije (ali nije ih nužno navesti)) 
Sažetak na hrvatskom jeziku potrebno je prevesti te poslati i na engleskom jeziku.  

 

Svoje sažetke možete poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Rok  za slanje sažetaka je 30. studenoga 15. siječnja 2020 (produžetak roka), a nakon recenzentskoga postupka, konačne odluke o prihvaćanju za sudjelovanje bit će objavljene do  20. prosinca 2019 20. siječnja 2020. Rok  za ranu prijavu je 15. veljače 2020., a kotizacija iznosi 750 kn (400 kn za studente diplomskoga i poslijediplomskoga studija, kao i za slušače bez izlaganja). Iscrpne informacije o  plaćanju možete pronaći na službenim mrežnim stranicama konferencije.

Osim radnoga dijela (izlaganja su predviđena za četvrtak, petak i subotu) organiziran je izlet u petak poslijepodne i svečana večera za sve sudionike u subotu. Prijava sudionika i službeni prijam bit će u srijedu poslijepodne. Informacije o smještaju i prijevozu nalaze se na mrežnim stranicama. Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radujemo se vašim prijavama za sudjelovanje, izlaganjima vaših najnovijih istraživanja te razmjeni ideja u gostoljubivome ozračju prelijepoga otoka Brača. Vidimo se u proljeće 2020.!

 

Predsjednica Programskoga odbora
red. prof. dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić

Predsjednca Organizacijskoga odbora
doc.dr.sc. Alma Vančura