Četvrta međunarodna konferencija o retorici „Dani Ive Škarića”
Postira na Braču
18. – 21. travnja 2018.

http://dis.hfiloloskod.hr/index.php/hr/

Organizatori:

Odjel za fonetiku Hrvatskoga filološkoga društva
Odsjek za fonetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Poziv za sudjelovanje

Čast nam je pozvati vas da sudjelujete u radu Četvrte međunarodne konferencije o retorici „Dani Ive Škarića” i doprinesete njezinu uspjehu predstavljajući rezultate svojih istraživanja u poljima retorike, teorije argumentacije, stilistike, neformalne logike i srodnih disciplina. Konferencija u čast pokojnomu profesoru emeritusu Ivi Škariću, najznačajnijemu i najutjecajnijemu hrvatskomu stručnjaku za retoriku, postala je bienalno mjesto susreta stručnjaka u interdisciplinarnome polju retorike. Na prethodnim trima konferencijama imali smo čast ugostiti stručnjake iz Europe i Sjeverne Amerike, a pozvani predavači bili su istaknuti autoriteti u teoriji argumentacije, vizualnoj retorici i stilistici (Leo Groarke, Igor Ž. Žagar, Frans H. van Eeemeren, Jens E. Kjeldsen, Christopher Tindale, Michael Burke i Krešimir Bagić).

Četvrta konferencija održat će se od 18. do 21. travnja 2018. u Postirima na otoku Braču. Pozvani su predavači Petra Aczél (Sveučilište u Budimpešti, Mađarska) i Nick Turnbull (Sveučilište u Manchesteru, Velika Britanija). Glavne su teme skupa:

 • argumentacija i pravo
 • povijest retorike
 • retorika i filozofija
 • retorika i stilistika
 • retorika u medijima
 • retorika političkog diskursa
 • retorika religijskog diskursa
 • retorika znanosti
 • retorika u obrazovanju
 • teorija argumentacije
 • vizualna retorika

 

Rok je za slanje sažetaka 31. listopada 2017., a nakon recenzentskoga postupka konačne odluke o prihvaćanju za sudjelovanje bit će objavljene do 1. prosinca 2017. Rok je za ranu prijavu 1. veljače 2018., a kotizacija iznosi 750 kn (400 kn za studente diplomskoga i poslijediplomskoga studija, kao i za slušače bez izlaganja). Iscrpne informacije o prijavi za sudjelovanje i plaćanju možete pronaći na službenim mrežnim stranicama konferencije.

Jezici su skupa engleski i hrvatski, a duljina pojedinoga izlaganja ne smije prelaziti 15 minuta. Nakon svakoga izlaganja predviđena je petominutna diskusija. Osim radnoga dijela (izlaganja su predviđena za četvrtak, petak i subotu) organiziran je izlet u petak poslijepodne i svečana večera za sve sudionike u subotu. Prijava sudionika i službeni prijam bit će u srijedu poslijepodne. Informacije o smještaju i prijevozu nalaze se na mrežnim stranicama. Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Radujemo se vašim prijavama za sudjelovanje, izlaganjima vaših najnovijih istraživanja te razmjeni ideja u gostoljubivome ozračju prelijepoga otoka Brača, s jednim od najupečatljivijih krajolika na Jadranu. Zasigurno nema drugoga mjesta gdje bi se retoričari osjećali toplije u proljeće 2018.!

 

Predsjednica Programskoga odbora
red. prof. dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić

Predsjednik Organizacijskoga odbora
Davor Stanković, prof.