Dani Ive Škarića zamišljeni su kao međunarodni znanstveni skup koji bi omogućio predstavljanje novih znanstvenih istraživanja i spoznaja s interdisciplinarnog područja retorike i teorije argumentacije.

Profesor emeritus Ivo Škarić bavio se svim područjima fonetike, definirane kao znanosti o govoru. Istražujući fenomen govorne komunikacije shvatio je prirodnu povezanost fonetike i retorike kako u školovanju tako i u kritičkom praćenju javnih govornika (političara, nastavnika, govornika u elektroničkim medijima itd.). Jedan od plodova njegova retoričkog znanstvenog opusa jest i Govornička škola za darovite srednjoškolce, koja sada nosi i njegovo ime. Njegovi učenici i suradnici žele da i jedna nova manifestacija nosi njegovo ime – ovaj put kao sinonim za znanstveni skup posvećen temama u kojima je on bio neprijeporan hrvatski autoritet. Želja je organizatora da skup ne bude samo prigodno okupljanje poštovatelja rada profesora emeritusa Ive Škarića, nego i trajno mjesto susreta retoričara iz cijeloga svijeta koji će argumentiranim izlaganjima i diskusijama doprinijeti razvoju retorike.

Prvi međunarodni skup Dani Ive Škarića održan je od 19. do 22. travnja 2012. godine, drugi od 23. do 26. travnja 2014., a treći od 20. do 23. travnja 2016.

Biografija Ive Škarića