VAŽNA OBAVIJEST - KONFERENCIJA SE OTKAZUJE ZBOG PANDEMIJE COVID-19 VIRUSA

Poštovani sudionici, 

nakon pažljivog razmatranja i dogovora, odlučili smo otkazati 5. međunarodnu konferenciju DIS2020. Znamo da ste se radovali konferenciji, koja je zamišljena kao razmjena novih istraživanja i osobnih kontakata. Intenzivno smo radili prošlih 8 mjeseci, kako bismo vam osigurali nezaboravne dane u Postirama na Braču. Znamo da ste razočarani ovom odlukom, izuzetno nam je bilo teško donijeti ju, ali u ovom trenutku smatramo da je ona jedina ispravna.

Sve najbolje vam žele predsjednice programsko-organizacijskog odbora te organizatori DIS-a 2020. 

 

Dani Ive Škarića zamišljeni su kao međunarodni znanstveni skup koji bi omogućio predstavljanje novih znanstvenih istraživanja i spoznaja s interdisciplinarnog područja retorike i teorije argumentacije.

Profesor emeritus Ivo Škarić bavio se svim područjima fonetike, definirane kao znanosti o govoru. Istražujući fenomen govorne komunikacije shvatio je prirodnu povezanost fonetike i retorike kako u školovanju tako i u kritičkom praćenju javnih govornika (političara, nastavnika, govornika u elektroničkim medijima itd.). Jedan od plodova njegova retoričkog znanstvenog opusa jest i Govornička škola za darovite srednjoškolce, koja sada nosi i njegovo ime. Njegovi učenici i suradnici žele da i jedna nova manifestacija nosi njegovo ime – ovaj put kao sinonim za znanstveni skup posvećen temama u kojima je on bio neprijeporan hrvatski autoritet. Želja je organizatora da skup ne bude samo prigodno okupljanje poštovatelja rada profesora emeritusa Ive Škarića, nego i trajno mjesto susreta retoričara iz cijeloga svijeta koji će argumentiranim izlaganjima i diskusijama doprinijeti razvoju retorike.

Prvi međunarodni skup Dani Ive Škarića održan je od 19. do 22. travnja 2012. godine, drugi od 23. do 26. travnja 2014., treći od 20. do 23. travnja 2016., a četvrti od 18. do 21.travnja 2018. godine. 

Biografija Ive Škarića