DIŠ6, TRAVANJ 2023. GODINE

Poštovani budući sudionici Dana Ive Škarića,

želimo vas obavijestiti da će se sljedeća konferencija odvijati od 19. do 22. travnja 2023. godine. Predaje sažetaka produžene su do 28. studenoga 2022. 

Vidimo se u Postirima dogodine!

 

Dani Ive Škarića zamišljeni su kao međunarodni znanstveni skup koji bi omogućio predstavljanje novih znanstvenih istraživanja i spoznaja s interdisciplinarnog područja retorike i teorije argumentacije.

Profesor emeritus Ivo Škarić bavio se svim područjima fonetike, definirane kao znanosti o govoru. Istražujući fenomen govorne komunikacije shvatio je prirodnu povezanost fonetike i retorike kako u školovanju tako i u kritičkom praćenju javnih govornika (političara, nastavnika, govornika u elektroničkim medijima itd.). Jedan od plodova njegova retoričkog znanstvenog opusa jest i Govornička škola za darovite srednjoškolce, koja sada nosi i njegovo ime. Njegovi učenici i suradnici žele da i jedna nova manifestacija nosi njegovo ime – ovaj put kao sinonim za znanstveni skup posvećen temama u kojima je on bio neprijeporan hrvatski autoritet. Želja je organizatora da skup ne bude samo prigodno okupljanje poštovatelja rada profesora emeritusa Ive Škarića, nego i trajno mjesto susreta retoričara iz cijeloga svijeta koji će argumentiranim izlaganjima i diskusijama doprinijeti razvoju retorike.

Prvi međunarodni skup Dani Ive Škarića održan je od 19. do 22. travnja 2012. godine, drugi od 23. do 26. travnja 2014., treći od 20. do 23. travnja 2016., a četvrti od 18. do 21.travnja 2018. godine. 

Biografija Ive Škarića